Feia dies que no sentia la meva terra. Feia molts, molts dies que tot i ser-hi present, el sentiment no tornava. Passejant entre els olivers del tros familiar i resistint els cops de cers, que aquest any no són ni freds ni calents, em topo amb la família: gran institució. La mare prepara l'escalivada mentre el iaio vigila les carxofes del foc. La tieta porta les llonganisses i el pare es tanca en una habitació a preparar l'allioli -ni una dóna amb menstruació ni algú que miri fixament pot estar en la mateixa habitació. És talla la salsa-.
Els pans de quilo esperen, a segona línia de foc i per darrere de les carxofes, el seu torn per torrar-se. La molla de dins dels pans ja està treta en una sola peça, i torrant-se al temps miren les sardines que cada cop estan més negres. El gos de casa es baralla amb el gos dels tiets; i els cosins juguen a la consola sense mirar-se les bestioles que els hi demanen per jugar. La iaia -com la més gran representació d'aquesta institució- seu a la butaca, així controla qui entra al mas, als més petits i para l'orella, escoltant darrera a la cuina què s'hi cou. No fa molt, però controla i ja és molt, renyant-me per no haver-li fet els dos petons del ritual d'entrada -s'havia oblidat-. L'hi faig quatre. No m'importa. S'ho mereix.
El iaio diu que les carxofes són llestes -riu per l'acudit-. Com ningú ha rigut, en fa un altre de "pelis de vaqueros, d'aquelles del Canal Aragó". La iaia el mira amb ulls silenciadors. La mare nega amb el cap afirmant a tota la família que comença a perdre llums l'home. Jo trobo que està tot sencer. Crec que és l'humor que ha canviat perquè jo sempre ric -em fa gràcia aquest home-. S'ho mereix.
-Bé, a taula!-. Ni que ens preparèssim per una guerra! Però és que la vida de pagès en tenia força similituds i per això entenem aquest plat. Agafo el meu pà de quilo -en aquest cas era de 250 grams-, li trec la molla de dins i el tarrino amb l'allioli, hi poso el tomàquet i l'all "al caliu" i després trossets de llonganissa. Cal dir que la clotxa es fa amb sardina, però aquí n'hi ha un que té "piscifòbia". També val amb carn -menos mal!-. I el toc final un xorret d'oli -de les nostres olives, és clar-. -Compte iaio! Vigili, home!- Què passa nen?- Ja s'ha tacat d'oli!-
La clotxa, el gran premi del pagès. Visca la Ribera d'Ebre. Visca Catalunya.
Salut
Petits grans plaers! Mira si es necessita poca cosa per tenir moments de felicitat!
ResponderEliminarSegur que has gaudit molt estos dies amb la teua gent!
Visca Catalunya!