un dia ens vam despertar | el que sempre havíem somiat va deixar de ser destruït per una oligocràcia que es creia aleshores avançar imparable | els polítics van escoltar la societat i sense utilitzar fal·làcies van complir amb el que se'ls demanava | ningú es va barallar aquell dia | tothom va sentir un benestar fins aleshores desconegut | l'estat esdevingué una república democràtica | les empreses van començar a ser solvents i respectuoses; i la societat, a produir | les corones i els privilegiats van desaparèixer | les llengües i la cultura van desembocar per fi en un mar de respecte | i en despertar al matí ens vam adonar que aquell, no era més que un dia qualsevol

30/11/10

"Podem fer que el sistema caigui"

23.000 francesos retiraran els seus diners el pròxim 7 de desembre
Això ha estat el que ha declarat avui Eric Cantona, ex-jugador de futbol francès i descendent de mare catalana, en un mitjà de comunicació francès Liberation.fr. Cantona ha fet una crida en una web a la població francesa per canviar la manifestació del pròxim 7 de desembre i, en el seu lloc, anar tots a retirar els nostres diners del banc.

Al seu blog | www.bankrun2010.com | l'ex-jugador del Manchester ha exposat en una nota de premsa que només aquesta acció serà la que "pot fer que aquest sistema que ens ha portat a la crisi, caigui". Segons Cantona, la idea és molt simple: "El sistema es sosté pels bancs, aquest té que ser destruït pels bancs. I si 20 mil·lions de persones retiren els seus diners, tot s'enfonsa. És una revolució sense armes, ni sang". L'ex-jugador de futbol s'ha convertit aquest 2010 en un revolucionari contrari al sistema bancari actual de reserva fraccionària. Segons el diari Liberation.fr, després de l'opertura del site web, hi ha 23.000 persones que s'han declarat disposades a realitzar aquesta acció el dia 7 de desembre.

Cantona diu al seu blog que amb aquesta acció pretenen que els ciutadans del s. XXI, "hereus de les generacions que es van sacrificar perquè tots nosaltres fòssim i continuem éssent ciutadans lliures, exigim la creació d'una BANCA CIUTADANA, al servei dels CIUTADANS, una banca que posi els nostres diners a refugi de l'especulació i de bombolles financeres condemnades a explotar un dia, a refugi de les operacions que transformen els nostres prèstecs en actius i que es serveixen dels notres deutes per comprar altres riqueses".

Tot i aquests 23.000 disposats a retirar tots els seus diners, el blog de l'actual actor està pendent de confirmar 280.000 altres invitacions de gent que encara no ha respòs. Xifra que hauria d'espantar a tots els banquers.

No sóc economista, ni tinc un coneixement intens del món financer; però se'm fa evident que si això és una acció multitudinària les conseqüències per la banca poden ser desastroses. Sincerament crec que les banques estan "al loro" d'aquesta acció i si calgués, tancarien portes i impedirien a la gent retirar els seus diners. Veurem com avança aquesta campanya d'aquest personatge tan conegut a frança.


5 comentarios:

  1. Bona iniciativa. Aquest Cantona sempre l'ha liat, però si aquest cop la patada la fum a la boca dels bancs tocarà aplaudir-lo.

    Això sí, com tu bé dius no dubtis que si veuen massa gent disposada a treure diners, els bancs tancaran portes i s'esperaran a que passi el xàfeg.

    ResponderEliminar
  2. PD: M'ha agradat aquesta barreta que t'has posat a sota. Crec que et copio la idea. :)

    ResponderEliminar
  3. Mola un munt la barra aquesta, copiate-la, té moltes opcions. PEr cert, canvia el link del teu blog sobre el meu blog amb la nova adreça! JU!

    ResponderEliminar
  4. La societat hauria de ser capaç de fer allò que els nostres polítics no tenen pebrots de fer: posar fre als bancs. Desgraciadament ells són els que estan darrera el Banc Central Europeu, Banc Mundial i un llarg llistat d'estaments poderosos. Els Bancs són uns dels lobys més importants i s'encarregaran de que la seva pell estigui a bon cobert.

    De moment, estan aprofitant els diners de la UE (procedents dels ciutadans europeus) per comprar dèficit públic enlloc d'eixugar els forats provocats per la seva ànsia de benefici. O sigui, que estan utilitzant els nostres diners per guanyar-ne més, un altre cop.

    El senyor Cantona, que d'estalvis suposem que n'ha de tenir uns quants, proposa enfonsar el sistema bancari sense pensar que aquest sistema que vol destrossar és el sistema al qual pertanyem i que si cauen ells nosaltres caurem. De que servirà tenir un plec de bitllets a casa, que un dia per l'altre poden perdre el seu valor i convertir-se en paper per reciclar?

    Jo de moment estic pensant fer un pas poc usual però cada vegada més “de moda”, passar-me a la banca ètica. Demanar que amb els meus estalvis no es financiïn empreses poc respectuoses amb el medi ambient i amb els drets humans.

    ResponderEliminar
  5. Interessant. Però no veig jo al senyor Cantona amb els seus (milions d') euros a sota el matalàs. Tot i així és una bona iniciativa. Però al final ningú no acaba seguint aquestes causes. Lady Gaga va dir dimarts que apagava el seu twitter i facebook per a recolzar la sida, i molts van dir que ho seguirien... i aquí estem tots, hehe.
    PD. Liberation és un bon diari, el vaig descobrir al Charles de Gaulle una vegada que ens vam quedar tirats per la neu, junt amb le Carnard Enchainé.
    PD2. Ja he canviat l'enllaç! :)

    ResponderEliminar